Wednesday 24 August 2016

CENZURISANO


Cenzuru ne treba preterano analizirati. Može da spasi život, može da ugasi život.
Autocenzura je najopasniji oblik cenzure. Ako sklonimo po strani objašnjenja koja skoro svi imamo za autocenzuru i odlučimo da ih i ne koristimo u daljoj analizi, ostaje kao i kod cenzure, strah od cenzora ili odnosa publike prema cenzoru. Strah od reakcije publike na prekršenu autocenzuru, nerazumevanje koje dovodi do izuzetno negativnih reakcija, pa čak i do potpunog uništenja nedoslednog cenzora.
Ukoliko pročitate naslov bloga -Utisak dana bez Olje Bećković, primetićete perfidnu autocenzuru i ograničavanje na jedan utisak po danu. Čak ne ni jednu priču po danu! Veštinom pisanja, cenzor je utisak uspeo da podigne na nivo priče, ali je morao da se odrekne jedne priče dnevno, a najočigledniji dokaz su datumi objava priča.
Nedoslednost i više priča dnevno desila se pod brojnim teškim ili manje teškim okolnostima koje su autocenzuru u potpunosti urušile.
Korišćenje trećeg lica jednine za sebe ne pripisujte samozadovoljstvu, već mojoj želji da se opravdam za predugo ćutanje i uskraćivanje informacija za koje sam siguran da će biti od koristi svima nama.



No comments:

Post a Comment